Pegando Brincos en el Tiempo

boqueria

La Boqueria

Arc d’entrada (des de la Rambla) al mercat de Sant Josep, nom de l’antic convent, més conegut come de la Boqueria, perquè es trobava situat al Pla del mateix nom; d’altres diuen que ve del francès boucherie, mot que per similitud gràfica i fonètica, en un francès meridional, sona gairebé igual que boqueria, lloc d’extramurs anomenat així com a referència a la muralla en què no incloia ni el Raval ni la Ribera, on es guardaven les cabres,  el mascle de les quals és el boc, i que una boqueria és una carniceria o taula de tallar carn. Actualment, ha esdevingut el més emblemàtic de tota la xarxa de mercats (39). Es el més popular de tots els mercats de Barcelona i una delícia per als ulls de clients i turistes.imatge de l'actualitat

L’origen inicial del mercat és poc clar, però no hi ha cap dubte que, tot i així, ès un lloc idoni per a la comercialització de queviures i que va néixer com un mercat ambulant, situat a la Rambla de Barcelona. També s’ignora l’etimologia del nom Boqueria, per bé que hi ha diverses propostes i que en francès meridional sona gairebé igual que en català.
Abans el mercat del pla de la Boqueria s’anomenava el Bornet. Fins l’any 1994 es coneixia com el mercat de la palla, per això se’n deia, en aquell temps, pla del Pes de la Palla.dona amb la cistella
A la primavera del 1820 se sentiren veus reclamant l’apropriació del convent de Sant Josep per habilitar-lo com a mercat. Al 1826 es va ordenar reglamentar per primera vegada el mercat ambulant de la Boqueria.
Al 1835 es produí la destrucció del convent de Sant Josep, i es va construir en el seu solar una plaça més gran de Barcelona.imatge retrospectiva
Al 1836 en desaparèixer el convent dels Carmelites Descalços amb la seva església de Sant Josep, l’Ajuntament va projectare la construcció d’un altre mercat.
Aquest nou projecte es va començar a ejecutar el dia 19 de març del 1840. En aquell mateix any es va inaugurar el mercat.mercat

Encara que per anotonomasia es considera el mercat més famós i conegut, no per això els altres mercats són menystinguts, perquè cada un té les seves pròpies característiques, com ara el mercat de Sant Antoni, que obre els diumenges al matí i està dedicat a la compra-venda i canvis de cromos, revistes i llibres de segona mà.
Suara s’ha desfermat una mena de febre, que es manifesta en remodelar, en un sentit modern, les parades. El primer ha estat el Mercat de Santa Caterina, entranyable lloc perquè ha estat el bressol de ma infantesa, però la iniciativa no s’atura aqeí, i segueix. Les obres ja han començat als mercats de Sants i de Sant Antoni.


Vicenç Franch